13 gangen, amaro alpino, landwijn en liters water: Bar Noemi in Gallodoro. – Sicilië, januari 2011

Er zijn betere manieren om een weekendje Sicilië te beginnen dan in de moeder aller stortbuien. Er zijn echter ook slechtere manieren om een weekendje Sicilië te beginnen dan in de erg mooie hotelbar van het Excelsior in Catania met een glaasje Maximum Brut van Ferrari, één van de beste schuimwijnen van Italië. Mooi aroma van toast en hazelnoot, in de mond mooi droog maar ook met structuur en een mooi volume, kortom een lekkere en goed gemaakte schuimwijn, ** waard en de eerste van vele goede flessen (het enige slechte glas van het hele weekend Sicilië was ook het laatste, op de luchthaven vlak voor het vertrek naar Rome).  

 

excelsior-grand-hotel-catania-bar.jpg

Versterkt door dit glaasje bubbles vertrokken wij met onze gehuurde Fiat naar ons eerste restaurant, Noemi in het bergdorp Gallodoro, vlakbij Taormina en ondermeer bekend voor zijn prachtige uitzicht vanuit de eetzaal, waarvan wij helaas alleen mist, wolken, water en af en toe een stukje berg te zien kregen. Wij concentreerden ons dan maar op wat ons bord terecht kwam en dat was behoorlijk lekker en veel.

Achtereenvolgens verschenen de volgende antipasti op ons bord: lardo & piadini (in grotten gerijpt rugvet van een varken dat wordt gemengd met zout; piadini is een heel dun brood, een beetje zoals een wrap, maar hier dan zonder vulling), brokken heerlijk verse en smaakvolle ricotto con miele (een ricotta overgoten met honing), een bord funghi (in al zijn eenvoud superbe), tuma fritti (een soort vingers van gefrituurde geitenkaas), cime di rape con salsiccio (huisgemaakte venkelworstjes op een bedje van raapstelen, een heel aards gerecht dat sterk naar drop en anijs maakte), ceci con maiolino (kikkererwten met kleine reepjes speenvarken, om duimen en vingeren af te lekken), polpetti con polenta (gehaktballetjes met polenta), sgombro (makreel) en een schoteltje salami, kaas, prosciutto en olijven. Waarna het tijd werd voor het betere werk…Fettuccine ai Funghi en Pasta alla Nonna als primi en een gigantisch bord arrosto als hoofdgerecht (met ondermeer fantastische kleine andouillettekes, geen idee hoe dat in het Italiaans heet). Dit alles werd begeleid door grote kruiken landwijn, een blend van nerello mascalese en nero d’avola, aanmoedigende adviezen van de chef, en afgesloten met een zeer lekker sorbetje van mandarijn, een ristretto en een limoncello, grappa of amaro naar keuze (de laatste een Amaro Alpino, zeer bitter maar erg lekker). Wij betaalden voor deze culinaire lawine 230 euro voor 7 personen…

sicilië,gallodoro,taormina,italiaanse keuken,antipasti

DSC02228.JPG

Na de maaltijd reden we terug naar Catania en het hotel en skipten Taormina omdat zowel bergweg, autostrade als stadsstraat ondertussen waren veranderd in redelijk woeste bergriviertjes, maar het drastisch toegenomen gewicht van ons autootje hielp onze baanvastheid sterk vooruit 😉 We kregen een uurtje extra om te verteren voor we vertrokken naar ons volgende culinaire avontuur.

Advertenties

Een gedachte over “13 gangen, amaro alpino, landwijn en liters water: Bar Noemi in Gallodoro. – Sicilië, januari 2011

Reacties zijn gesloten.