Puglia 2014: Masseria L’Astore

Lecce is de hoofdstad van Puglia of Apulië, het Firenze van de Barok en het Athene van de Puglia, en deze avond was het vooral onze bestemming, waar wij zo ongeveer recht van de werkbanken terecht kwamen, incheckten in Hotel Patria Palace, en ons nog enigszins verdwaasd nestelden op een terraske (jaja, om 11 uur ’s avonds een terraske !).

 

DSC05485.JPG

Birra Artigianale uit Midden-Italië en mortadella met frietvorkskes !

Het was een oude droom van me om hier ooit eens te geraken. Dit stuk van Italië werd ooit gekoloniseerd door de Grieken, werd dan Romeins (Lecce heette toen Lupiae) en bleef tot de 11de eeuw Romeins of beter gezegd Byzantijns, tot een familie veredelde schurken uit Normandië de Byzantijnen met de groeten van de paus in 1042 buitenwipten. Ze riepen zich uit tot hertog, dwongen de lokale bevolking in een soort feodaal stelsel en het was het begin van een niet zo leuke periode voor de bevolking van de regio. Willem I met de Ijzeren Arm was de eerste en hij was één van de elf zonen van Tancred de Hauteville, een bescheiden Normandische ridder met véél kinderen. Tancred’s kroost zwermde bijna volledig uit naar Zuid-Italië, “bevrijdde” het van de heidenen (de Byzantijnen), schoof rumoerige pausen aan de kant wanneer het hen uitkwam, erkende en hielp er andere en wist de hand te leggen op Sicilië door de Saracenen er buiten te jagen. Robert Guiscard was de beruchtste en zijn leven leest als een grote avonturenroman. http://en.wikipedia.org/wiki/Robert_Guiscard Ik heb een boontje voor ze, want Tancred’s kleinzoon, Rogier Borsa, hertog van 1085 tot 1111, was gehuwd met Adela van Vlaanderen, een tante van Willem van Ieper, de eerste condottiere of huurlingenleider van de Middeleeuwen, en het bevestigt een vooroordeel van me dat de Normandiërs toen maar voor één ander volk respect hadden: de Vlamingen, even gewetenloze schurken en geweldenaars als zijzelf. In 1127 stierf de lijn uit en het gebied zou voortaan behoren tot Sicilië.

Na een verdiende nachtrust en een stevig ontbijt was het tijd voor ons eerste wijndomein, handig verstopt onder het excuus van aan bezoek aan één van de best bewaarde olijfpersinstallaties van de regio. De Masseria L’Astore ligt in Cutrufiano, niet zo ver van Lecce, en in het hart van de Salento, waar de herinnering aan Byzantium nog niet zo ver weg is en waar nog Griko wordt gesproken, een Grieks dialect. Een Masseria is een groot landbouwdomein met een stevige centrale bouw die de lokale bevolking kon beschermen tegen piraten en rondtrekkende roverbendes. Je ziet ze zowat overal in het landschap, vaak leeg en vervallen, maar meer en meer worden ze in ere hersteld door grote families die zich hun roots herinneren.

 

DSC05499.JPG

 

Hier gebeurde dat door professor Achille Benegiamo, een tandarts, samen met zijn zonen Paolo, Stefano en Luca, en het domein is nu zo’n 100ha groot. 13ha daarvan is wijngaard, met ondermeer heel oude negroamaro opgebonden volgens het albarello systeem. De olijfbomen (42ha) zijn stokoud en het zijn lokale rassen die hier al eeuwenlang gebruikt worden. Een bezoek begint dan ook steeds met een afdaling in de historische olijfoliekelder van het domein. Ooit verbleven hier een paar familes zes maanden aan een stuk om lampolie te maken. De kelders kwamen tot stand door vier natuurlijke grotten verder uit te graven en met elkaar te verbinden en afvalwater te laten wegspoelen door een natuurlijke rotsspleet in de bodem. Bovenaan, aan de ingang, lagen de twee kleine keukens voor de voedselvoorziening, maar beneden lagen de persen, de opslagtanks, de stallen voor de ezels die de grote persen aandreven en de slaapruimtes voor de mensen. Kleine jongens moesten in de putten werken om de drab op te scheppen en oude mannen die zich niet meer konden bukken stonden recht in het water om de olie te scheiden en op te scheppen. Kortom, knappe en interessante ruimtes, maar ik zou er niet willen gewerkt hebben.

 

DSC05501.JPG

Eén van de twee keukentjes aan de ingang van de persinstallatie.

 

Er werd in gewerkt tot begin 20e eeuw, maar de Benegiamo’s breidden de kelders na restauratie uit in de dezelfde stijl om er hun vatenpark onder te brengen. Na een vakkundige uitleg van Lee-Ann Holmes, een onvervalste Cockney uit London die hier op 13 jarige leeftijd terecht kwam met haar familie stegen wij op naar de degustatieruimte, keuvelend met een andere groep Belgen uit Oost-Vlaanderen en een bekende wijnschrijver, die we hier toevallig tegen het lijf waren gelopen (twee Johan’s uit België hadden op dezelfde dag een groep met 7 deelnemers ingeschreven, voor enige verwarring zorgend bij het ontvangstcomité). Die degustatietafel stond vol met brood en allerlei hapjes en het was met enig enthousiasme dat wij onze plaatsen innamen.

 

DSC05516.JPG

Lee-Ann Holmes en Etienne Van Steenberghe: the Beauty and the B…., euh, winewriter (we blijven beleefd).

 

Wij proefden een mooie reeks wijnen en de organische olijfolie van het domein.

1: Massaro Rosa, IGP Salento, 2012:

100% recent aangeplante Negroamaro, Bio. Een tamelijk bekende rosé dit, één van de betere van de Puglia waar veel andere nogal zoeterig en zwaar zijn. Fruitig aroma, maar op een nogal speciale manier. Mooie structuur en frisse finish, leuk fruit, en een rosé voor bij wat charcuterie en kaas. **

2: Filimei, IGP Salento, 2011:

100% Negroamaro, Bio. Rijping op inox. Genoemd naar de zonen van Achille. Mooie neus met fruit en wat peper. In de mond mooie springerige tannines, frisse zuurtjes en een erg mooie mondevolutie, steeds evoluerend naar meer krudigheid. Ik begin te vermoeden dat ik een negroamaro fan ga worden. **(*)

3: Jèma, IGP Salento, 2011: 

100% Primitivo, Bio. Rijping op inox. Jéma is Griko voor bloed. Echt een explosie van aroma’s, bijna een sterk parfum. Fijne, en zelfs eerder elegante start, dan zeer uitbundig fruit, wat vet zelfs, maar ook wel een stevige alcoholgloed **

4: L’Astore, IGP Salento, 2009:

100% Aglianico. 14 maanden eik. Donker, broeierig, intensief, sexy (van het leer en zweepjes type); mooie complexiteit in de mond, mooi evoluerend, stevig maar evenwichtig, lang en rond. De favoriet van Etienne die behoorlijk opgewonden werd van deze wijn ! *** 

5: Alberrelli dal 1947, 2008    

100% negroamaro stokken uit 1947, opgebonden in traditionele alberelli (struikvorm). 30 maanden vatrijping. Geopend ter nagedachtenis van haar maker, Professor Benegiamo, die de week voorheen overleden was. Het was zijn lievelingswijn en Lee-Ann opende deze fles om hem te gedenken. Hij moet een indrukwekkend maar ook liefhebbend figuur zijn geweest. Zeer stevige, maar ook zeer complexe aroma’s. In de mond prachtig, zeer complex en geschakeerd, zeer mooi evenwicht, zuiver en rijp fruit met heel mooie nevensmaken die het puur fruitige overstijgen, mooie stevige tannines. Moet geweldig zijn bij rood vlees. Fantastisch. Ik bèn een Negroamaro fan ! ****

6: Extra Virgin Olive Oil:

Bio. Gemaakt van Cellina di Nardo en Ogliarola di Lecce olijven. Zacht startend, heel peperig scherp eindigend. Njam.

Met dank aan Lee-Ann Holmes voor een gedreven rondleiding, een hartelijke ontvangst en een lekkere verzorgde proeftafel, en aan de eigenaar van het restaurant Bruno Orlando in Zottegem die af en toe de rondleiding even overnam. 

www.lastoremasseria.it

www.lafataturchina.com B&B aangeraden door Lee-Ann. Zie Tripadvisor voor de besprekingen.

www.patriapalacelecce.it

De excellente bieren op het terras in Lecce waren van een microbrouwerij in Fontevivo bij Parma. www.birrificiofarnese.it Wij dronken de excellente blonde Chica en de “golden” Lirica, een intrigerend bier, op het terras van La Barrique in de Via Umberto. Lekkere hapjes trouwens.  http://www.labarrique.lecce.it/  

Advertenties

4 gedachten over “Puglia 2014: Masseria L’Astore

 1. Het was een leuke ontmoeting in Masseria L’Astore. Proficiat met uw reportage. Meer dan correcte wijncommentaar. Ik heb ondertussen al contact gehad met de Beauty…en waarschijnlijk zal de l’Astore in België ingevoerd worden…vanaf maart? Alberrelli dal 1947…wellicht later.
  Doe zo voort Erik!
  The grey B……

  Like

 2. Dat is goed nieuws. Ik hoop dat de witte er ook gaat bij zijn, hij was overal in de Salento uitverkocht, maar iedereen zei onmiddellijk dat hij heel goed was. Bedankt voor het compliment 🙂

  Like

 3. Vandaag zijn bij mij thuis een mooi aantal flessen L’Astore 2009 en 2010 geleverd aan een even mooie prijs 19,50 € door : Wineandspirit – Ivo Drabs Beukstraat 87 te 2800 Mechelen.
  In Massaria L’Astore werd deze wijn aan 15 € verkocht.
  E-mail: ivo@wineandspirit.be
  Tel: 0496 185 472

  Like

 4. Na het bezoek van Lee-Ann op 13-14 september 2014 aan de degustatieruimte in Bonheiden is de Alberelli net toegekomen.
  Zowel de L’Astore aan 19.5 euro, nu ook de Alberrelli beschikbaar aan 27.5 euro.
  Rasechte feestwijnen!!! Bestel hem via Ivo@wineandspirit.be

  Like

Reacties zijn gesloten.