PLEIADES XXIII door Sean Thackrey: wijn voor de sterren.

Dit overkomt me één of twee keer per jaar…

PleiadesXXIIIfacebook.JPG

En dit wordt zonder twijfel één van de mooiste reacties van dit jaar op mijn facebook posts jaar…

pleiadesXXIIIreaction.JPG

En dus heb ik besloten om u twee cadeaus te geven.

Het eerste is het adres van de winkel waar ik deze wijn kocht: Tasttoe in Kampenhout, www.tasttoe.be. Naast een onwaarschijnlijke collectie Rum en Whisky groeit er een steeds mooiere collectie wijn, geleverd door kenners als Luc Hoornaert van Swaffou of Kris Jeuris, en hier staan parels tussen zoals deze Pléiades of de Wild Boy Chardonnay van Jim Clendenen of de Poeira van Jorge Moreiro. Dat zijn geen goedkope flessen, de Pléiades kost ongeveer 30 euro, maar af en toe moet je eens kennismaken met zo’n wijnen om je referentiekader uit te breiden. De winkel ligt trouwens vlakbij de nieuwe zaak van twee wijnliefhebbende Danny’s met een grote reputatie, Silo’s, www.silos.be, pas open en nu al bedolven onder de mooie recenties. Een mooie uitstap, dus, maar koop nu niet te veel, ik kom daar ook geregeld voorbij…en ze hebben daar pas nog iets héél schoons geleverd…maar ik praat te veel.

Het tweede is het wat meer verborgen stuk van Sean Thackrey’s website, http://www.wine-maker.net/LibraryIntroPage.html. Sean Thackrey, een heel gedreven boekenverzamelaar, heeft hier een prachtige verzameling oude iekstfragmenten over wijn samengebracht. De oudste zijn Grieks en Romeins. Na het stuk over de Middeleeuwen, wijdt hij telkens een webpagina aan een eeuw, van de 16de tot en met de 19de. De teksten zelf zijn oorspronkelijk weergegeven, in een lettertype dat die van het oorspronkelijke document benadert, en dat maakt ze niet makkelijk leesbaar, maar elk fragment wordt ingeleid en geduid. Je kan er ondermeer de oudste tekst over terroir terugvinden (van Vitruvius) en alhoewel ze echt wel een intellectuele inspanning vragen zijn voor een wijnliefhebber echt razend interessant.

En de wijn  die ik dronk ?

Pléiades XXIII, Old Vines

De wijnen van Thackrey worden genoemd naar het sterrenbeeld waaronder ze fermenteerden, en ze doen dat inderdaad voor hun eerste 24 uur buiten in open gistkuipen. Er wordt geen jaargang vermeld, en de blend verandert elk jaar. Dit jaar zat er Sangiovese, Viognier, Zinfandel, Pinot Noir en Mourvèdre in, maar ook druiven van een field blend, een wijngaard waar van alles door elkaar staat en niemand precies weet wat exact. Sean reageert elk jaar op wat hij bijeenkrijgt en beslist dan heel intuïtief wat hij ervan gaat maken.

Onwaarschijnlijk mooi aroma. Zwarte bessen maar ook kersen, met een erg groot verschil tussen walsen (kers) of niet walsen (zwarte bessen), maar daarnaast ook kruiden (in een grote oude keuken) en rozen, wat boerderij ook, en de neus danste als een derwisj rond en veranderde constant. In de mond uiterst elegant, heel evenwichtig en fijn en in de mond openplooiend en aanzwellend als een grote symphonie, tot een grootse finale. De afdronk is prachtig, lang en interessant. De wijn is een beetje zoet, heeft denk ik wel wat restsuiker, maar beschikt over een geweldige fraîcheur en een schitterend evenwicht dat zo geslaagd en groots is dat ik er effectief de tranen van in de ogen kreeg. ****(*) 

In 2009 proefde ik deze:

Pléiades XVII, Old Vines

Dit was een field blend van Sangiovese, Syrah, Mourvèdre, Roussanne, Barbera en Carignane, van wijngaarden van gepensioneerde Italiaanse inwijkelingen die een beetje van alles door elkaar hadden geplant om er zelf wijn mee te maken.

Complex en vlezig, met pepermunt en balsamico (goeie oude). In de mond mooi fruit maar ook hoestsiroop, verrassend rond dan, mooie structuur en erg mooie afdronk. Héél origineel, héél apart. ****

En voor wie nu benieuwd is geworden, dit is Sean Thackrey.

 

seanthackrey.jpg

 

 

Advertenties