Cadiz 2015: een bezoek aan Gutierrez-Colosia

DSC06354.JPG

 

Het was Carmen Pou, de echtgenote van Juan-Carlos Gutierrez-Colosia, die ons in eigen persoon ontving voor de rondleiding in deze schitterende Bodega, de kleinste, maar ook één van de beste van de regio. En ze begon met een waarschuwing…zeg nooit dat onze fino wel een manzanilla lijkt omdat hij zo zilt is ! Juan-Carlos wordt daar heel slecht gehumeurd van ! De Fino van dit huis is één van de beste van de regio maar is opvallend zilt, zoals…een manzanilla, juist. Maar volgens de familie is dit gewoon de beste Fino en komt de zilte smaak van hun nabijheid bij het water en van een compleet andere reeks gisten dan in Jerez of Sanlucar. En is dit de smaak van een echte top-fino ! En Manzanilla is een gemeente bij Huelva, op 40km van Sevilla, en is dus eigenlijk niet echt van de regio….

De bodega Gutierrez-Colosia bestaat al sinds 1838 maar kreeg zijn huidige naam pas tussen 1910 en 1920 toen de familie ze in handen kreeg. Tot 2000 waren alleen echte kenners op de hoogte van de kwaliteit want het was een zgn. almacenista die zijn sherries doorleverde aan andere Bodega’s die dan bottelden of ze gebruikten voor blends.

Wij kregen een eerst een rondleiding door de Bodega, en kregen zo een wat beter zicht op hoe alles hier in zijn werk gaat. Dat solera’s soms verspreid zijn over verschillende ruimtes, dat de wijnmaker zich heel goed bewust is van de karakteristieken van elke ruimte en daar naar kijkt wanneer hij beslist waar wat gaat rijpen, dat de vloer en de schimmels op de muren dus een belangrijke rol spelen, dat elke solera dus zijn eigen ziel heeft, dat de sherries van El Puerto véél beter zijn dan die van Jerez (het is daar te warm, mijnheer), etc etc.

 

 

DSC06360.JPG

De zwarte vlekken op de pilaren zijn schimmelculturen, essentieel voor het karakter van de wijnen van het huis.

 

Ondertussen wandelden wij door de vaten en uiteindelijk door de Sacristia waar de oudste en beste sherries liggen te rusten in hun vaten. De oudste zijn meer dan 100 jaar oud en ze zijn de schatkamer van een Bodega. Topchefs uit de hele wereld hebben hier vaten gehandtekend en ze maken daar een sport van. “Als we willen, dan konden we alles in deze gang bottelen, onze vaten verkopen aan whisky-distillerijen en konden we de rest van ons leven rentenieren, en de twee volgende generaties ook. Maar we doen dat niet, want dan verkopen we onze ziel, ons bestaansrecht, en maken we iets kapot dat nooit meer kan terugkomen, en we hebben teveel gezien bij andere Bodegas dat de tweede of derde generatie ten onder gaat aan die luxe en de gemakzucht.” En dus hoopte ze dat minstens één van de twee dochters (ongehuwde!) zich met sherry zou gaan bezighouden en dat ze een man zou vinden die haar daarin volgde. Kenden wij misschien iemand ? En je zag de drie heren van het gezelschap plots dromerig voor zich uit staren.

In de proefruimte kregen wij een leuke maar ouderwetse video te zien over sherry en de trotse mama verwees naar de video die haar dochters maakten (https://youtu.be/mjhEoY3fSNg), en een kleine maar zeer fijne degustatie.

 

DSC06371.JPG

 

 

Fino, Gutierrez-Colosia

Zilt en zeer mineralig in de neus, deed wat denken aan een Jura in de Vin Naturel stijl; ook in de mond erg mooi, heel mineralig en ook met een soort kruidigheid die ook aan zo’n Jura deed denken ***

Amontillado, Gutierrez-Colosia

In de neus caramel, torrefaction, strogerige honing, noten. In de mond droog, intens, fris, notig en erg lang, met amandelen in de finish **(*) 

Oloroso, Gutierrez-Colosia

In de neus kruidige honing, of een oud potteke Meli, rozijnen ook. In de mond droog, rond en zacht, heel sympa maar met een merkbare alcoholtoets **

 

Cream, Gutierrez-Colosia

 

In de neus wijn en sherry in één glas. In de mond zoet, maar met een mooi evenwicht, niet plakkerig; top-cream **(*)

 

Moscatel, Gutierrez-Colosia

 

In de neus als een cake van noten en chocolade, in de mond vloeibare taart ! **

 

PX, Gutierrez-Colosia

 

Idem maar compacter, meer chocolade, erg zoet ! **

 

Ondertussen was er een gesprek op gang gekomen en kwam plots deze blog ter sprake, en onze degustatie in de Taberrna der Guerrita, en plots verdween de vrouw des huizes om terug te komen met betere glazen en wat extra-flessen…uit de Solera Familiar reeks, en met bottelingen uit de Sacristia. Deze uitzonderlijke wijnen werden gebotteld “als de familie wat geld nodig had” in heel kleine oplages en ze waren duur. Maar ze waren ook schitterend !

 

 

DSC06355.JPG

 

 

Amontillado, Solera Familiar, Gutierrez-Colosia

Gemiddeld 50 jaar oud. Complexe, rokerige sherry, en de beste Amontillado die ik al proefde. Van een andere dimensie, bijna onwerelds goed. ****

Oloroso, Solera Familiar, Gutierrez-Colosia

 Gemiddeld 35 jaar oud. Heel droge sherry, maar met een prachtige complexiteit. ***

Palo Cortado, Solera Familiar, Gutierrez-Colosia

Meer dan 50 jaar oud. Schitterend aroma, pure klasse, heel complex. De mond is uniek, de beste sherry van het hele weekend, intens, lang, superbe, erg mooie afdronk ****

PX, Solera Familial, Gutierrez-Colosia

Het vat waar deze wijn uit komt is ouder dan de Bodega zelf. Zo dik, stroperig en intens gekleurd dat het glas zelf ervan verkleurt (en als je hem lang laat staan krijg je het er zelfs niet meer uit, zei ze). Heerlijke PX, complex, enorm lang, ongelooflijk lang zelfs, een unieke ervaring ****(*)

Wij zijn hier zwaar onder de indruk buiten gewandeld, de zon in, en een beetje sprakeloos. Gelukkig lag even verder het terrasje van de Taperia Maridaje Tapas y Vinos, waar wij ons lieten gaan en een resem tapas veroberden, de ene al lekkerder dan de andere.

 

DSC06380.JPG

DSC06374.JPG

 

De wijnen van Gutierrez-Colosia worden in België verdeeld door La Buena Vida.

www.labuenavida.be

www.gutierrezcolosia.com