CSP meets Xpertvinum: sherry !

xpertvinum.JPG

www.xpertvinum.be

(gebaseerd op de nota’s van Venne, plaatsvervangend président-fondateur)

Na een paar blogs en wat sterke verhalen waren de CSP leden danig geïnteresseerd in een sherry-degustatie, en wie kan je daar beter voor vragen dan Xpertvinum, een wijnhandelaar die er zijn specialiteit van maakte ? Terwijl de Président-Directeur-Fondateur vanuit zijn ziekbed vurig morele steun bood (aan de wijnhandelaar), proefden de CSP’ers 8 sherries. Vanaf nu zijn zij geïnitieerd in de wondere wereld van de sherry, een labirint van smaken en geuren die zelfs veel doorgewinterde wijnliefhebbers niet beheersen.

Manzanilla Maruja, Juan Pinero

11,9 euro. Juan Pinero is een bodega uit Sanlucar de Barrumeda (Manzanilla-town) die tot voor kort enkel funtioneerde als almacenista voor andere bodega’s en wiens wijnen door andere grotere huizen werden opgekocht om de solera’s te verrijken en aan te vullen. Gelegen in de Calle San Nicolas in de barrio bajo van Sanlucar, had het huis een heel oude solera met bijna uitsluitend manzanilla. Een samenwerking met de oenoloog Ramiro Ibañez Espinar bracht grote verbeteringen aan, en in juni 2013 werd voor het eerst een eigen manzanilla gebotteld onder de merknaam Maruja. Zuiver biologische opvoeding en 6 à 7 jaar Solera. Zilte toets, groene appel en nootjes in de neus. Lang en consistent en zéér strak en zuiver, geen spoor van alcoholgloed.

Urium Fino Mons, Bodegas Urium

12,8 euro. Eén van de kleinste bodega’s van de streek, gelegen in het centrum van Jerez de la Frontera net buiten de oude stadsmuur. Eigendom van Alonso Ruiz en zijn dochter Rocio en begonnen door papa die een vijftal jaar geleden als hobby een oude sherry-bodega kocht en saneerde, om dan alleen de beste wijnen op de markt te brengen. Zijn topper is de Gran Señor de Urium, een 100 jaar oude en peperdure Palo Cortado (20.000 euro de fles…). Van hoog tot laag in het gamma schitterend en ook in Cadiz in de beste restaurants geschonken. Bio. Iets vettiger dan de vorige, onctueus zelfs, met meer fruittoetsen. Lichter in de mond maar zuiver en met mooie zuren.

Amontillado Fossi, Primitivo Collantes

11,9 euro. Opgericht eind 19de eeuw door Thomas Collantes Lloredo Primitivo en zijn broer toen ze naar Chiclana de la Frontera kwamen vanuit Santander en er een wijnmakerij oprichtten. Het is vandaag een gereputeerd huis, ook voor Xérex-azijn. Deze fino werd oxydatief opgevoed en werd zo een amontillado. Total solera van 9 à 10 jaar, 7 jaar gewoon en 2 jaar versterkt, en qua karakter een beetje tussen een fino en een amontillado. Goudkoperen kleur. Zacht en rond. Okkernoten en champignons.

NPU (Non Plus Ultra) Amontillado, Sanchez Romate     

17 euro. Gelegen in het historische centrum van Jerez en gesticht in 1781 door Don Juan Sanchez de la Torré. Eén van de laatste sherry-huizen die nog volledig in handen is van een lokale familie. Hebben het volledige proces zelf onder controle (is erg zelden). In de 19de eeuw werden ze hofleverancier van het Vaticaan, maar ook bekend voor hun geweldige brandy (een andere specialiteit hier), maar vorige eeuw taande hun reputatie wat tot hij in 1954 door vijf vrienden werd opgekocht. Hun families beheren nog steeds de bodega. Wijngaarden op de beste locaties in de streek. 120 jaar oude vaten voor de Sacristia. Amber van kleur. Okkernoten maar ook rozijntjes en/of krenten, iets zoets maar dan toch weer kurkdroog en héééél lang. Volgens Venne de topper van de avond.

Oloroso Clasico, Bodegas Urium

18,3 euro. Geen Flor, minder invloed van de Solera en van in het begin versterkt, maar wel 18 à 20 jaar op vat. Amber van kleur, minder expressief dan de vorige (is blijkbaar de huisstijl). Zachte sherry.

Palo Cortado Clasico, Bodegas Urium

26,95 euro. Hazelnoot, hout uit de sauna, kruidig, gekonfijt fruit en secundair fruit. Zéér complex, diep en indrukwekkend post-nasaal.

Ambrosio Moscatel, Sanchez Romate

27,9 euro. Muscat d’Alexandrie druif, ingedroogd op rieten matten. Balsamico-achtig, enorme fraîcheur, schitterende zuren voor een zo zoete wijn (300gr/l). Ook wel medicinaal, visolie, precies een wijn die erover is met een vies neuzeke…maar wel een goed vies neuzeke !

PX VORS, Bodegas Urium

46,9 euro. Meer dan 40 jaar oud. 500 gr/l. Siroopachtig, oliestructuur. Balsamico, koffie en Roodthoofd snoep. Perfect voor op de pannenkoek ? Meditiatie wijn, heel lang en supercomplex.

(hier neergepend door een PDF die blijkbaar iets gemist heeft…)    

Een gedachte over “CSP meets Xpertvinum: sherry !

  1. Het was eens iets anders als Tio Pepe uit de “grand surface” 🙂
    Ik had het restje Ambrosio Moscatel mee naar huis en ze is nu bijna leeg. Staat in wijnkelder en proef af en toe een klein glaasje en dat blijft schitterend! Geen “boegering” 🙂

    Like

Reacties zijn gesloten.